De aantrekkelijkste buurten van Amsterdam

Amsterdam, een stad die zoveel te bieden heeft en een stad waarin ieder stadsdeel weer zijn eigen charme met zich meebrengt. Iedere buurt in Amsterdam heeft zijn eigen kenmerken en unieke eigenschappen.

Juist doordat alle buurten in Amsterdam hun eigen charmes hebben, kan het zijn dat je twijfelt wat nu eigenlijk de mooiste en beste buurt is om in te wonen. In dit artikel hebben wij daarom de vijf meest aantrekkelijke buurten om in te wonen, voor je onder elkaar gezet. 

  1. Binnen de grachtengordel

Natuurlijk staat de grachtengordel bovenaan in deze top 5. Als je aan Amsterdam denkt, denk je uiteraard direct aan de grachten. De Grachtengordel is dan ook de droomplek in Amsterdam om te wonen. De Grachtengordel is het gebied dat langs de vier hoofdgrachten ligt: de Herengracht, de Prinsengracht, de Singel en de Keizersgracht. De grachtengordel is een zeer karakteristiek en kenmerkend stadsdeel van Amsterdam en is sinds 2010 zelfs benoemd tot officieel werelderfgoed. De grachtengordel kenmerkt zich door de vele authentieke grachtenpanden en bevindt zich in de binnenstad van Amsterdam.

  1. De Jordaan

De Jordaan, één van de oudste en bekendste buurten van Amsterdam. De Jordaan is een buurt die vroeger een echte volksbuurt was en bij vele Amsterdammers een nostalgisch gevoel oproept. Door de vele knusse straatjes en kleine winkeltjes, wordt de Jordaan tegenwoordig vooral omschreven als de meest romantische en gezellige buurt van Amsterdam. In de Jordaan vind je prachtige grachtenpanden en iconische bruggen.

  1. Oud-Zuid

Oud-Zuid is één van de duurste en rijkste buurten in Amsterdam. Deze buurt heeft een elegante en residentiele uitstraling. Je vindt in Oud-Zuid vele imposante en monumentale panden, een breed aanbod aan restaurants waar je heerlijk kunt dineren en natuurlijk een grote variëteit aan musea. Zowel het van Gogh museum, het Rijksmuseum en het Stedelijk museum bevinden zich in deze statige wijk. Ook de bekendste markt van Amsterdam vind je in stadsdeel Oud-Zuid: de Albert Cuyp markt. Ook voor een dagje shoppen, kun je in Oud-Zuid uitstekend terecht: in de P.C. Hooftstraat vind je winkels van verschillende internationaal bekende merken.

  1. De Weesperbuurt en Plantage

De Weesperbuurt en Plantage liggen ook zeer centraal in Amsterdam en zijn een prachtig deel van Amsterdam om in te wonen. Dit stadsdeel straalt rust uit, onder andere door het vele groen en de authentieke hoge gebouwen. In dit stadsdeel vind je onder andere de bekendste dierentuin van Nederland, namelijk Artis. De Weesperbuurt en Plantage beschikken ook over een uitgaansgebied, waarin zich onder andere het Koninklijk Theater Carré en de Hollandse Schouwburg bevinden.

  1. De Oostelijke Eilanden

Misschien een iets minder bekend stadsdeel van Amsterdam, maar een stadsdeel dat zeker zijn charmes heeft en zich op veel punten onderscheidt van andere buurten in de hoofdstad. Zoals de naam al een beetje doet vermoeden, ligt dit stadsdeel aan het aan water. Deze buurt kenmerkt zich door zijn moderne karakter en de vele activiteiten die hier te doen zijn. In dit stadsdeel vind je onder andere het Scheepvaartmuseum en het Muziekgebouw aan het IJ. De Oostelijke Eilanden bruisen van de energie en je vindt er vele hippe eettentjes.